Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

30 GODINA OD BLOKADE UNPROFOR-a

Na današnji dan, prije točno 30 godina, započela je akcija koja se u konačnici pokazala uvodom u mirnu reintegraciju Podunavlja i povratak hrvatskih prognanika u svoje domove.


Tijekom 46 dana više od 150 tisuća prognanika sudjelovalo je u blokadi svih 19 službenih i 12 neslužbenih prijelaza UNPROFOR-a koji su dijelili zaraćene strane, a sve zbog nezadovoljstva postojećim "statusom quo". Akcija je započela na prilazima Osijeku, na Biljskoj cesti i u Nemetinu, a glavni zahtjev prognanika bio je početak provođenja Vance-ovog plana demilitarizacije okupiranih dijelova Hrvatske, izlazak snaga UN-a na međunarodno priznate granice i stvaranje uvjeta za povratak prognanika svojim kućama.


Blokada je u konačnici urodila plodom, mandat je od UNPROFOR-a preuzeo UNCRO, a nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma UNTAES pod kojim je dovršena mirna reintegracija.


Godišnjica blokade obilježena je tribinom održanom u prostoru Nadbijskupijskog vikarijata u Osijeku, na kojoj su kao predavači sudjelovali: dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Ana Holjevac Tuković, prof. dr. sc. Ivica Kostović i prof. dr. sc Ante Nazor.


O organiziranju i početku provedbe blokade govorili su svjedoci toga vremena: Nada Arbanas, Štefica Krstić, Radoslav Bobanović i general Branimir Glavaš.


U ime pokrovitelja, Ministaratva hrvatskih branitelja tribini je nazočila izaslanica ministra Tome Medveda gospođa Sanja Ivković, dožupan Osječko-baranjske županije mag. math. Josip Miletić i u ime grada Osijeka mr. sc. Romano Kristić, predstavnici Zajednice povratnika Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih udruga iz Darde, Belog Manastira, Laslova i Antunovca.


Tehničku potpuru dali su djelatnici nadbiskupskog vikarijata a cjelokupnu organizaciju provela je Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije.